ICT-ontwikkelingen zijn uitdaging voor MKB

door | feb 14, 2023 | Cybersecurity

IT-brancheorganisatie BTG constateerde halverwege 2022 in zijn jaarlijkse ICT development-index dat bedrijven in het MKB achter dreigen te raken in de groei van de ICT-toepassingen.

De achterstand in deze noodzakelijke digitale transformatie geeft de midden- en kleinbedrijven in Nederland voor dit jaar diverse uitdagingen. In een recent artikel omschrijft IT-nieuwswebsite ChannelConnect enkele van deze trends.

Tools voor Flexibel Werken

Zo heeft de coronapandemie ervoor gezorgd, dat werknemers een nieuwe manier van werken hebben ontdekt. Dit flexibele werken van volledig op afstand of op een hybride manier heeft ook invloed op de communicatie binnen bedrijven. Omdat niet iedereen meer altijd fysiek op de werkvloer aanwezig is, zijn tools als Microsoft Teams, SharePoint en Zoom gemeengoed geworden bij het samenwerken vanuit huis en op kantoor.

Belangrijk bij dit hybride werken en de daardoor groter geworden digitale omgeving van het bedrijf, is dat de veiligheid gewaarborgd is met goede monitoring. De kwetsbaarheid van systemen, updates en het gebruik van niet goedgekeurde applicaties (schaduw-IT) door werknemers zijn daarbij cruciale aandachtspunten.

Potentieel Cloud Benutten

Ondernemers zijn zich steeds meer bewust dat de Cloud hun bedrijf helpt bij de digitale transitie en het flexibel maken van hun IT-omgeving. Toch blijkt dat veel MKB’ers de Cloud voornamelijk gebruiken voor de interne processen als communicatie, documentbeheer en financiën, en niet het volledige potentieel benutten voor bijvoorbeeld efficiëntie, groei en innovaties.

Belangrijke Rol voor Medewerkers

Ook op het gebied van veilig werken valt nog veel te verbeteren. Cijfers wijzen uit dat een kwart van de MKB-bedrijven in 2022 geconfronteerd werd met een IT-security incident en van 93 procent van de onderzochte bedrijven werden gestolen e-mailadressen gevonden. Zaken die in 2023 helaas alleen maar meer gaan worden.

MKB-medewerkers kunnen een belangrijke rol spelen in de online veiligheid van bedrijven. Wij schreven enige tijd geleden al op welke manieren personeel – vaak onbedoeld – de zwakste schakel in een bedrijf zijn.

Het verbeteren van kennis over cybersecurity en het leren herkennen van de valkuilen en slimme trucs van cybercriminelen kunnen ervoor zorgen dat medewerkers van zwakte juist onderdeel van een betere security worden.

Ook het beter beveiligen van de mobiele apparaten van medewerkers is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Nieuwe Technologieën zijn Een Kans, Geen Bedreiging

De nieuwe ICT-ontwikkelingen zijn een grote kans voor bedrijven om vooruit te komen, overzicht te houden, de productiviteit te verbeteren, IT-personeelstekorten op te lossen en de essentiële security te optimaliseren.

Trots IT kan u helpen deze ontwikkelingen op de juiste manier te benutten en zo te voorkomen dat uw bedrijf achteropraakt. Neem contact met ons op om een vrijblijvende afspraak hierover in te plannen.

Bron: ChannelConnect 

Image by creativeart on Freepik

Tijdelijk Aanbod Exclusief Voor MKB’ers in de Randstad
Staan Uw Inloggegevens Op Het Dark Web? Stel Uzelf Gerust Met Onze 100% Vertrouwelijke Dark Web Scan

Met Onze Gratis Scan Weet U:

  • Welke inloggegevens (indien aanwezig) actief worden VERKOCHT op het Dark Web
  • Of uw bedrijf (en uw reputatie) RISICO loopt
  • Of de PERSOONLIJKE GEGEVENS van uw klanten RISICO lopen

Vergelijkbare berichten

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Op 31 maart is het Wereld Back-up Dag. Deze laatste dag van maart is elk jaar bedoeld om mensen én bedrijven bewust te maken van de noodzaak om hun belangrijke en/of gevoelige data beter te beschermen tegen verlies en diefstal. Om aandacht te schenken aan het belang...