Mobiele malware met 500% gegroeid – hou uw smartphone veilig!

door | jan 31, 2023 | Cybersecurity

Cybersecurity-onderzoekers ontdekten dat het aantal malware-aanvallen op mobiele apparaten tijdens de eerste paar maanden van 2022 met 500% steeg. Dit is nogal alarmerend, niet alleen omdat het zo’n grote toename is maar ook omdat het laat zien dat veel mensen hun smartphones nog niet beschermen.

Mobiele telefoons zijn de afgelopen jaren steeds krachtiger geworden. Ze voeren nu veel van dezelfde functies uit als een computer, maar dan met een veel kleiner scherm. Toch zijn mensen geneigd hun computers beter te beveiligen dan hun smartphones.

Deze gewoonte moet veranderen. Meer dan 60% van de digitale fraude vindt nu plaats via mobiele apparaten. Dat maakt mobiele apparaten zeer risicovol als niet de juiste veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Veel van deze maatregelen zijn dezelfde soorten beveiligingen die u op uw computer hebt. Het is tijd om uw smartphone als een minicomputer te beschouwen en deze net zo veilig te houden.

Tips om de Beveiliging van Uw Smartphone te Verbeteren

Gebruik Anti-malware voor uw Mobiel

Jazeker, ook uw mobiele telefoon heeft antivirus/anti-malware nodig! Malware kan en zal smartphones en tablets infecteren. Zorg ervoor dat u een betrouwbare app voor mobiele antimalware hebt geïnstalleerd.

En pas op voor de gratis beveiligingsapps. Malware zit vaak verborgen in gratis apps. Deze apps zouden u moeten beveiligen, maar doen het tegenovergestelde.

Download Geen Apps van Onbekende Bronnen

Download alleen mobiele apps van betrouwbare bronnen en download niets buiten de centrale appstore. Betrouwbare appstores zijn bijvoorbeeld:

  • Apple App Store
  • Google Play
  • De Microsoft Store
  • Amazon Appstore

Belangrijk is ook dat u de app-ontwikkelaar online checkt. Controleer of ze een goede reputatie hebben. Zodra u een gevaarlijke app op uw mobiel downloadt, kan deze uw telefoon met malware infecteren. Die malware kan vervolgens in uw telefoon achterblijven, ook als u de app later verwijdert.

Ga Er Niet Van Uit dat E-mail Veilig is

Veel mensen checken hun e-mail liever op hun telefoon dan op hun pc, omdat het zo handig is. Ze denken echter onterecht dat het ook veilig is.

Ook op uw mobiele telefoon moet u net zo op uw hoede zijn voor onverwachte e-mails en scammails vermomd als legitieme mails.

Op een smartphone is het namelijk moeilijk om met de muis over een link te bewegen zonder te klikken. Als u iets verdachts ziet en de link wilt controleren, open dan de e-mail op uw pc waar dat wel mogelijk is.

Pas op voor SMS-phishing (oftewel Smishing)

In maart 2022 overtrof sms-spam het aantal zogenaamde robocalls, automatisch gegenereerde oproepen met een computerstem. Ongewenste sms-berichten stegen met 30%, tien procent meer dan robocalls. Veel van die spamberichten zijn smishing.

Smishing is de sms-versie van phishing. Deze berichten bevatten meestal kwaadaardige links. Een hacker zou uw apparaat kunnen binnendringen als u erop klikt. Het bericht kan u ook vragen om persoonlijke informatie terug te sms’en.

Pas op voor sms-berichten die niet helemaal logisch zijn. Als u bijvoorbeeld een verzendmelding krijgt, terwijl u niets hebt besteld. Pas ook op voor berichten van onbekende afzenders.

Phishing via sms is een groeiend probleem. Eentje waarvan de meeste mensen zich nog niet bewust zijn, waardoor ze er vaak intrappen.

Verwijder Oude Apps Die U Niet Meer Gebruikt

Ongeveer 2.6 miljoen apps hebben een jaar lang of nog langer geen update gehad. Apps worden vaak door de ontwikkelaar aan hun lot overgelaten, wat beveiligingsproblemen op uw apparaat kan veroorzaken. Hackers zoeken naar dit soort kwetsbaarheden om misbruik van te maken.

Controleer uw mobiele apparaat op oude applicaties die u niet meer gebruikt en verwijder deze. Er is geen reden om ze erop te houden, terwijl uw apparaat mogelijk gevaar loopt.

Kijk ook naar het tijdstip van de laatste update. Als het meer dan een jaar geleden is, kunt u overwegen die app te vervangen door iets recenters. App-updates bevatten vaak beveiligingsgerelateerde items. Het is niet goed als er een jaar of langer voorbijgaat zonder dat de ontwikkelaar een update voor de app heeft gemaakt.

Houd Uw Mobiele Apparaten Up-to-date

Het is ook belangrijk dat u het besturingssysteem van uw apparaat up-to-date houdt. Gebruikt u de nieuwste versie van Android of iOS? Het niet installeren van updates kan betekenen dat uw telefoon kwetsbaarheden heeft. Door deze kwetsbaarheden kunnen hackers toegang krijgen tot uw gegevens.

Automatiseer updates als dat mogelijk is. Als uw bedrijf meerdere mobiele telefoons in gebruik heeft, dan doet u er verstandig aan om die apparaten op te nemen in een managed IT-serviceplan zoals wij dat bij Trots IT in onze diensten hebben verwerkt.

Gebruik een VPN Wanneer U Verbinding Maakt Met Open Wifi

Openbare wifi-netwerken zijn gevaarlijk. De meeste mensen weten dat, maar velen maken er noodgedwongen toch verbinding mee. Omdat u anders misschien uw datalimiet overschrijdt of de ontvangst van uw mobiele provider kan traag zijn. Beide gevallen zijn redenen waarom mensen toch kiezen voor verbinding maken met onbeveiligde openbare hotspots.

Als u een VPN-toepassing gebruikt, kunt u met minder risico verbinding maken met openbare wifi. VPN’s staan tussen uw apparaat en het internet in. Ze sturen uw gegevens via een beveiligde server en houden het zo uit het zicht van nieuwsgierige blikken die mogelijk binnen dat openbare wifinetwerk op de loer liggen.

Mobiele Beveiligingsoplossingen om een Datalek te Voorkomen

Wacht niet met het goed beveiligen van uw mobiele telefoon tot het moment dat het is geïnfecteerd met malware. Trots IT kan u helpen met geautomatiseerde oplossingen die de mobiele apparaten, accounts en gegevens van uw bedrijf beschermen. Neem contact met ons op om een vrijblijvende afspraak hierover in te plannen.

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Vraag een GRATIS IT Analyse aan om uw unieke situatie en eventuele zorgen te bespreken.

"Wij kunnen altijd met onze vragen en problemen op dat gebied bij ze terecht en krijgen steevast een bevredigend en oplossingsgericht antwoord. Dat is heel prettig!" -- Marcel Helmus

Vergelijkbare berichten

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Op 31 maart is het Wereld Back-up Dag. Deze laatste dag van maart is elk jaar bedoeld om mensen én bedrijven bewust te maken van de noodzaak om hun belangrijke en/of gevoelige data beter te beschermen tegen verlies en diefstal. Om aandacht te schenken aan het belang...