Zoek de verschillen – hoe cybercriminelen u te slim af willen zijn

door | mrt 14, 2023 | Cybersecurity

Is www.faceboook.com hetzelfde als www.facebook.com? En www.citibαnk.com hetzelfde als www.citibank.com? Op het eerste oog en tijdens drukke werkzaamheden misschien wel en dat is precies waar cybercriminelen op hopen. Kijkt u namelijk wat kritischer naar de URL’s dan is er wel degelijk verschil. Een heel belangrijk verschil. Het verschil tussen wel of niet gehackt worden of uw inloggegevens in handen leggen van kwaadwillenden.

Want had u nou een account bij www.dropbox.net of www.dropbox.com? Net als bij de andere twee voorbeelden is hier de laatste de juiste, maar dat zit bij u en velen met u waarschijnlijk niet ‘on top of mind’.

Nepwebsites voor phishing en malware

Het zijn allemaal trucjes die cybercriminelen gebruiken voor hun phishing-praktijken. Ze kopen domeinnamen en richten hiermee nepwebsites in, die extreem lijken op die van populaire websites. U hoeft alleen maar per ongeluk een typefout te maken of een letter dubbel in de URL in te toetsen en er verschijnt een erg betrouwbaar uitziende nepkopie van de website, die u wilde bezoeken. Zo komen ze bijvoorbeeld aan uw inloggegevens. Of er staan malware- en viruslandmijnen klaar, waar u ongemerkt op klikt zodat uw bedrijfsnetwerk en -gegevens in gevaar komen.

De gemiddelde internetgebruiker kan hier gemakkelijk in trappen. Waakzaamheid is dus sowieso belangrijk bij elke e-mail met een link waarop u moet klikken.

Hoe voorkomt u verder dat u dergelijke slimme trucjes over het hoofd ziet?

Ten eerste kunt u in uw browser bladwijzers of zogenaamde shortcuts aanmaken van de websites die u vaak bezoekt. Dat werkt niet alleen snel en overzichtelijk, maar zorgt er dus ook voor dat u altijd op de officiële website inlogt.

Laat onze diensten deze phishing-praktijken blokkeren

Nog beter is Trots IT een web gateway te laten installeren die verdachte en malafide sites blokkeert. Hiermee wordt een dergelijke site tegengehouden en niet in uw browser geopend. Zelfs als u klikt op een link naar een phishing-site, wordt doorverwezen naar een geïnfecteerde site of per ongeluk de verkeerde URL intypt. Zo worden u en uw medewerkers beschermd tegen dergelijke websites.

Neem gerust contact met ons op voor de juiste cybersecuritymaatregelen die uw bedrijf voor veiligheid en continuïteit nodig heeft en blijf de cybercriminelen een stapje voor.

Vraag een GRATIS IT Analyse aan om uw unieke situatie en eventuele zorgen te bespreken.

"Wij kunnen altijd met onze vragen en problemen op dat gebied bij ze terecht en krijgen steevast een bevredigend en oplossingsgericht antwoord. Dat is heel prettig!" -- Marcel Helmus

Vergelijkbare berichten

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Op 31 maart is het Wereld Back-up Dag. Deze laatste dag van maart is elk jaar bedoeld om mensen én bedrijven bewust te maken van de noodzaak om hun belangrijke en/of gevoelige data beter te beschermen tegen verlies en diefstal. Om aandacht te schenken aan het belang...