Waarom U Vandaag Nog Voorwaardelijke Toegang Voor Uw Werknemersaccounts Moet Implementeren

door | jan 24, 2023 | Netwerkbeveiliging

Het lijkt erop dat wachtwoorden al zo lang als ze bestaan de belangrijkste oorzaak van beveiligingsproblemen zijn. Uit onderzoek blijkt dat eenentachtig procent van de beveiligingsincidenten gebeuren als gevolg van gestolen of zwakke wachtwoorden. Bovendien houden medewerkers zich nog steeds niet aan de basisprincipes van goede cyberhygiëne.

Zo gebruikt 61% van de werknemers hetzelfde wachtwoord voor meerdere platforms. En 43% deelt zijn wachtwoorden met anderen. Deze factoren zijn de reden waarom gecompromitteerde inloggegevens de belangrijkste oorzaak zijn van datalekken.

Toegangs- en identiteitsbeheer is voor veel organisaties een prioriteit geworden. Dit komt grotendeels door de opkomst van de cloud en het feit dat mensen alleen een gebruikersnaam en wachtwoord hoeven in te voeren om toegang te krijgen tot systemen.

Zodra cybercriminelen de login van een werknemer in handen krijgen, hebben ze toegang tot het account en alle daarin aanwezige gegevens. Dit is vooral een serieus probleem als het een account is zoals Microsoft 365 of Google Workspace, omdat deze accounts toegang kunnen hebben tot zaken als cloudopslag en e-mail van gebruikers.

Conditional access of voorwaardelijke toegang kan een oplossing voor dat probleem zijn. Hieronder leggen we uit wat voorwaardelijke toegang is en hoe het werkt in combinatie met multi-factor authenticatie (MFA). We behandelen ook de voordelen van de overstap naar een procedure voor voorwaardelijke toegang.

Wat Is Voorwaardelijke Toegang?

Voorwaardelijke toegang wordt ook wel contextafhankelijke toegang genoemd. Het is een methode om gebruikerstoegang te beheren. Zie het als verschillende “als/dan”-stellingen, wat betekent: “als” dit aanwezig is, “dan” moet dat gebeuren.

Met voorwaardelijke toegang kunt u bijvoorbeeld een regel instellen waarin staat: “Als een gebruiker vanuit het buitenland inlogt, is een eenmalige toegangscode vereist.”

Met voorwaardelijke toegang kunt u veel voorwaarden toevoegen aan het proces van gebruikerstoegang tot een systeem. Het wordt meestal gebruikt met MFA. Dit om de toegangsbeveiliging te verbeteren zonder gebruikers onnodig te hinderen.

Enkele van de meest gebruikte contextuele factoren zijn:

  • IP-adres
  • Geografische locatie
  • Tijdstip
  • Het gebruikte apparaat
  • Rol of groep waartoe de gebruiker behoort

Voorwaardelijke toegang kan in verschillende tools voor identiteits- en toegangsbeheer worden ingesteld. Iets waar wij u uiteraard bij kunnen helpen door samen met u te kijken naar de voorwaarden die het meest logisch zijn voor uw bedrijf.

De Voordelen Van Het Implementeren Van Voorwaardelijke Toegang Voor Identiteitsbeheer

Verbetering van Beveiliging

Het gebruik van voorwaardelijke toegang verbetert de beveiliging. Het biedt u meer flexibiliteit bij lastige zaken als de legitimiteit van gebruikers. Het verleent niet zomaar toegang aan iedereen met een gebruikersnaam en wachtwoord. In plaats daarvan moet de gebruiker aan bepaalde eisen voldoen.

Contextafhankelijke toegang kan inlogpogingen blokkeren uit landen waar geen werknemers zijn. Het kan ook een extra verificatievraag opleveren wanneer medewerkers een onbekend toestel gebruiken.

Automatisering van het Proces voor Toegangsbeheer

Zodra de als/dan-regels zijn ingesteld, neemt het systeem het over. Het automatiseert de monitoring van contextafhankelijke factoren en zet de juiste acties in gang. Dit vermindert de belasting van administratief IT-personeel. Het zorgt er ook voor dat niemand er tussendoor glipt.

Geautomatiseerde processen zijn nauwkeuriger en betrouwbaarder dan handmatige processen. Automatisering voorkomt menselijke fouten. Het zorgt ervoor dat elke voorwaarde bij elke login wordt geverifieerd.

Mogelijkheid tot Beperking Van Bepaalde Handelingen

Voorwaardelijke toegang is niet alleen bedoeld om onbevoegde gebruikers buiten uw accounts te houden. U kunt het ook op andere manieren gebruiken. Een daarvan is het beperken van de handelingen die legitieme gebruikers kunnen uitvoeren.

U kunt bijvoorbeeld op basis van de rol van een gebruiker in het systeem de toegang tot gegevens of instellingen beperken. U kunt voorwaarden ook combineren. Zoals het verlagen van machtigingen tot alleen-lezen. Dit kan worden geactiveerd als een gebruiker een bepaalde rol heeft en inlogt vanaf een onbekend apparaat.

Verbetering van het Inloggen voor Gebruikers

Studies tonen aan dat maar liefst 67% van de bedrijven geen multi-factor authenticatie gebruikt. Ondanks het feit dat dit een van de meest effectieve manieren is om het lekken van inloggegevens te stoppen.

Een van de grootste redenen waarom het niet wordt gebruikt, is het ongemak dat werknemers zeggen te ervaren. Ze klagen misschien dat het de productiviteit verstoort. Of dat het voor hen moeilijker wordt om hun bedrijfsapplicaties te gebruiken.

Het gebruik van voorwaardelijke toegang met MFA kan de gebruikerservaring verbeteren. U kunt MFA bijvoorbeeld alleen vereisen als gebruikers zich op een andere locatie bevinden. U kunt extra verificatievragen toevoegen op basis van een rol of context. Dit voorkomt dat gebruikers hinder ondervinden.

Hanteer De Vuistregel van de Minste Bevoegdheden

Het toepassen van de vuistregel voor zo min mogelijk bevoegdheden is de beste manier van beveiligen. Het betekent dat alleen het laagste toegangsniveau in een systeem aan een gebruiker wordt verleend dat nodig is om zijn werk te doen. Zodra u rollen heeft ingesteld in uw identiteitsbeheersysteem, kunt u de toegang op die rollen baseren.

Voorwaardelijke toegang vereenvoudigt het proces van toegangsbeperking tot gegevens of functies. U kunt dit baseren op werkbehoeften. Het stroomlijnt identiteitsbeheer omdat het alle functies in hetzelfde systeem voor toegang en MFA-regels bevat. Alles blijft bij elkaar, waardoor het beheer eenvoudiger wordt.

Vraag Vandaag Nog Onze Hulp Bij Het Implementeren Van Voorwaardelijke Toegang!

Als voorwaardelijke toegang eenmaal is ingesteld, neemt het geautomatiseerde systeem het over. Het verbetert uw beveiliging en verkleint het risico op een accountinbreuk. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek om de cyberbeveiliging van uw bedrijf te verbeteren.

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Meld U Aan Voor De Trots IT Cyber Security tips

Wilt u op de hoogte blijven van cybersecurity ontwikkelingen om uw bedrijf vooruit te helpen en onze tips voortaan ook ontvangen?

Vergelijkbare berichten

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Op 31 maart is het Wereld Back-up Dag. Deze laatste dag van maart is elk jaar bedoeld om mensen én bedrijven bewust te maken van de noodzaak om hun belangrijke en/of gevoelige data beter te beschermen tegen verlies en diefstal. Om aandacht te schenken aan het belang...