Waarom U Uw Printers Moet Beschermen Tegen Cybercriminaliteit (En 8 Tips Om Uw Printer Beter Te Beveiligen)

door | mei 6, 2022 | Cybersecurity

Als het gaat om beveiliging worden printers vaak over het hoofd gezien. De realiteit is echter dat cybercriminelen uw printer kunnen hacken om vertrouwelijke informatie te verkrijgen.

Uw printer is ongetwijfeld het laatste stukje computerapparatuur waarvan u dacht dat het bescherming tegen cybercriminelen nodig had.

Maar niets is minder waar.

Aanvallers proberen actief de zwakste schakels in de beveiliging te lokaliseren om toegang te krijgen tot waardevolle gegevens en hier misbruik van te maken. En een van de zwakste schakels is de printer.

Printers hebben tegenwoordig namelijk toegang tot uw apparaten, netwerk en internet. Deze nieuwe open-access-functionaliteit maakt ze een ideaal doelwit voor cyberaanvallen.

Helaas onderschatten veel ondernemers in de Duin- en Bollenstreek het belang van het beveiligen van hun printers en richten ze zich voornamelijk op computers en mobiele telefoons.

De meeste mensen beschouwen printers nog steeds als interne apparaten die slechts voor basale functies dienen. En juist om die reden zijn ze een gemakkelijk doelwit voor cybercriminelen.

Naast het uitvoeren van onbevoegde printopdrachten kunnen hackers via een printer toegang hebben tot vertrouwelijke informatie en alle aangesloten computers en netwerken.

U bent zich misschien ook niet bewust van de hoeveelheid waardevolle gegevens die uw printer over u kan opslaan – belastingdossiers, bankgegevens, financiële gegevens, werknemersinformatie, persoonlijke informatie, enz. Een hacker hoeft alleen maar in het besturingssysteem van uw printer in te breken om deze gevoelige gegevens te kunnen verzamelen.

Als u zojuist het belang van het beveiligen van uw printers heeft ingezien, lees dan verder. In dit artikel delen wij acht tips om u als ondernemer daarbij te helpen.

De 8 tips

Afbeelding met tekst, elektronica, circuit

Automatisch gegenereerde beschrijving

Tip #1. Zorg ervoor dat uw printers correct geconfigureerd zijn

Veel dingen kunnen een printer kwetsbaar maken voor cyberbedreigingen en beveiligingsinbreuken. U wilt dus de basis goed hebben om ervoor te zorgen dat de aanvallen u niet overkomen.

Zorg er om te beginnen voor dat u het standaardwachtwoord op uw printer wijzigt. Omdat iedereen op afstand toegang kan krijgen tot een printer, is een eenvoudige “123456” -code niet voldoende.

Gebruik vervolgens uw eigen router om bestanden op afstand af te drukken. Maak nooit verbinding met wifi-netwerken voor gasten.

Tip #2. Controleer de lades van de printer regelmatig

Deze is voor de hand liggend, maar iedereen zou het als een reminder kunnen gebruiken. Controleer de lades van uw printer en verwijder ongebruikte pagina’s met gevoelige informatie. Er is geen simpelere manier dan deze om datalekken te voorkomen.

Als alternatief kunt u een papiervernietiger voor uw kantoor aanschaffen en de documenten die anderen niet mogen zien, versnipperen.

Tip #3. Installeer malware en firmware updates

Neem de tijd en moeite om ervoor te zorgen dat uw malware- en firmwarebescherming up-to-date is en alle soorten hacks aankan.

Het goede nieuws is dat veel printers worden geleverd met vooraf ingebouwde malwarebescherming.

HP installeert bijvoorbeeld de HP ‘SureStart’-software in hun printers die naderende doelwitten in de gaten houdt wanneer de printer aan staat. De software kan het apparaat uitschakelen als zich een aanval voordoet. Dit is een handige manier om te voorkomen dat aanvallen zich verder binnen het netwerk verspreiden.

Tip #4. Beperk toegang tot het netwerk

Onbeschermde printers in een netwerk zijn een uiterst gemakkelijk doelwit voor cybercriminelen. Natuurlijk is het voor bedrijven en kantoren belangrijk dat printers toegang tot het netwerk krijgen om op afstand te kunnen printen. Maar als u het werk kunt doen door de netwerktoegang uit te schakelen, zorg er dan voor dat u dat doet.

Als dat niet het geval is, pas dan de printer- en netwerkinstellingen zo aan dat het apparaat alleen afdruktaken kan uitvoeren van het netwerk dat u vertrouwt. Dit helpt inmenging van buitenaf en inbreuken op de beveiliging te voorkomen.

Tip #5. Update uw printers

Het bijwerken van een printer is net zo belangrijk als het bijwerken van uw telefoon naar de nieuwste software. Net zoals iOS-ontwikkelaars op zoek zijn naar bugs en deze oplossen in een nieuwe update, werken printerfabrikanten aan bekende kwetsbaarheden in het apparaat en updaten de software voor extra bescherming.

Zoek naar printerupdates zodat u bekende bedreigingen voor de printer moeiteloos kunt bestrijden. Werk uw printers bij voorkeur elk kwartaal bij om optimaal te profiteren van de beveiligingsvoordelen.

Tip #6. Installeer een firewall

Als u een bedrijf met kantoor runt, dan heeft u waarschijnlijk al een firewall. Maar voor het geval u deze vereiste hebt gemist, is dit het moment om het alsnog te doen.

Het gebruik van een betrouwbare firewall helpt printers tegen cybercriminelen te beschermen.

Uw computers worden hoogstwaarschijnlijk geleverd met vooraf gebouwde firewalls en u hoeft ze alleen maar ingeschakeld te houden. Maar er zijn ook gespecialiseerde firewalls voor gebouwen en kantoren die geavanceerde beveiliging bieden en het voor iemand vrijwel onmogelijk maken om in te breken.

Tip #7. Versleutel uw opslag

Printers met gedeelde netwerken kunnen op afstand afdrukken. Wanneer een afdruktaak onderweg is van een computer naar een printer, kunnen hackers de data onderscheppen en misbruiken.

Versleutel uw afdruktaken om dit te voorkomen. Zorg er ook voor dat de gevoelige gegevens op de harde of interne schijf van uw printer ook versleuteld zijn.

Houd er rekening mee dat wanneer u een document afdrukt, dat bestand vaak als afbeelding in de printer wordt opgeslagen en een gemakkelijk doelwit is voor hackers. Daarom moet u een versleutelingstool gebruiken om uw gegevens te beschermen. Gelukkig hebben veel moderne printers deze tool vooraf gebouwd.

U kunt de tool gebruiken om een veilig wachtwoord in te stellen waarmee printeropslag kan worden versleuteld, gebruikers-ID’s en ex-werknemerstoegang kunnen worden verwijderd, documenten uit de afdrukwachtrij kunnen worden verwijderd zodra ze zijn afgedrukt, en nog veel meer.

Tip #8. Informeer uw werknemers

Als u op kantoor werkt, is de kans groot dat u niet de enige bent die de printer gebruikt. Iedereen die er toegang toe heeft, moet zich bewust zijn van de verantwoordelijkheden die met het gebruik gepaard gaan. Zorg ervoor dat u met uw medewerkers manieren bespreekt om zowel de fysieke als de virtuele veiligheid van de printers te waarborgen.

Uw medewerkers moeten ook voorzichtig zijn bij het gebruik van hun mobiele apparaten om af te drukken, aangezien smartphones gemakkelijker te hacken zijn. Leg hen uit wat phishing-scams zijn en hoe ze kunnen voorkomen dat ze het slachtoffer worden.

Zorg er ten slotte voor dat het voor hen duidelijk is hoe ze moeten omgaan met vertrouwelijke informatie binnen uw bedrijf.

Het is tijd om de printerbeveiliging te waarborgen

Printers zijn de apparaten die het meest over het hoofd worden gezien als het gaat om beveiliging. Gezien het feit dat de meeste bedrijfseigenaren ze beschouwen als louter interne apparaten die het afdrukken van documenten als enige functie hebben, is het geen wonder dat ze op het gebied van beveiliging een zwakke plek zijn.

Of u nu printers op kantoor of bij het thuiswerken gebruikt, neem even de tijd om te zien hoe u de beveiliging kunt verbeteren voordat u uw volgende afdruktaak uitvoert.

Omdat cybercriminelen een groeiend probleem vormen, zijn we allemaal verantwoordelijk voor het beschermen van onze gegevens. Gelukkig helpen de tips in dit artikel u om de beveiliging van uw printer naar een hoger niveau te tillen.

Als u meer inzicht nodig heeft in het beschermen van de beveiliging van uw printers, neem dan vandaag nog contact met ons op. We kunnen een gesprek van 10-15 minuten inplannen om te bespreken hoe u deze wijzigingen kunt doorvoeren en cybercriminelen op afstand kunt houden.

Wij helpen u daar graag bij.

Artikels gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Vraag een GRATIS Security Test aan om je unieke situatie te bekijken.

Onze gratis Security Test is een mini-penetration test. Hiermee kijken we waar de gevaren en kwetsbaarheden zitten in jouw IT-systeem. Vul hieronder het formulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact je op.

Vergelijkbare berichten

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Op 31 maart is het Wereld Back-up Dag. Deze laatste dag van maart is elk jaar bedoeld om mensen én bedrijven bewust te maken van de noodzaak om hun belangrijke en/of gevoelige data beter te beschermen tegen verlies en diefstal. Om aandacht te schenken aan het belang...