Voor deze trends op het gebied van cybersecurity-aanvallen moet u in 2023 uitkijken

door | jan 31, 2023 | Cybersecurity

Uit onderzoek blijkt dat achtenzestig procent van de ondervraagde ondernemers cybersecurityrisico’s steeds groter vindt worden. En daar hebben ze een goede reden voor. Aanvallen worden steeds geavanceerder en vaak gepleegd door grote criminele organisaties, die dergelijke aanvallen beschouwen als een zakelijke onderneming.

Om uw bedrijf het komende jaar te beschermen, is het belangrijk om de aanvalstrends in de gaten te houden. Welke nieuwe methoden gebruiken hackers? Welke soorten aanvallen nemen in aantal toe? Daarvan op de hoogte zijn, helpt u uw IT-beveiliging beter te actualiseren en zo het risico op een datalek of malware-infectie te verminderen.

We hebben voor u onderzocht wat cyberbeveiligingsexperts voor 2023 verwachten. Dit zijn de aanvalstrends waarvoor u moet oppassen.

Aanvallen op 5G Apparaten

Het gonst wereldwijd al een paar jaar over 5G, dat eindelijk de belofte van razendsnel internet begint waar te maken. Terwijl providers de infrastructuur hiervoor verder uitbouwen, kunt u op dit gebied veel aanvallen verwachten.

Hackers willen profiteren van de 5G-hardware die wordt gebruikt voor routers, mobiele apparaten en pc’s. Elke keer als er dergelijke nieuwe technologie komt, heeft het vrijwel zeker een aantal kwetsbaarheden in de code. En dat is precies waar hackers misbruik van willen maken.

U kunt zich daarop voorbereiden door op de hoogte te zijn van de firmwarebeveiliging in de apparaten die u koopt. Dit geldt met name voor 5G-apparaten. Sommige fabrikanten zullen betere firmwarebeveiliging in hun ontwerpen inbouwen dan andere. Vraag hiernaar bij aanschaf van nieuwe apparaten.

Eenmalig Wachtwoord (OTP) Omzeilen

Deze alarmerende nieuwe trend is bedacht om langs een van de beste vormen van accountbeveiliging te komen. Multi-factor authenticatie (MFA) staat bekend als zeer effectief in het voorkomen van frauduleuze inlogpogingen. Het kan accountovernames tegenhouden, zelfs in gevallen waarbij de crimineel het wachtwoord van de gebruiker heeft.

Er zijn een paar verschillende manieren waarop hackers MFA proberen te omzeilen. Deze omvatten:

  • Hergebruik van een wachtwoordcode: toegang krijgen tot een recent eenmalig wachtwoord en proberen deze opnieuw te gebruiken
  • Ongebruikte wachtwoordcodes delen: de hacker gebruikt zijn eigen account om een eenmalig wachtwoord te krijgen en probeert vervolgens dat wachtwoord op een ander account te gebruiken.
  • Gelekte wachtwoordcode: gebruik van een eenmalig wachtwoord dat is gelekt via een webapplicatie.
  • Wachtwoordherstelfunctie: een hacker gebruikt phishing om de gebruiker zover te krijgen een wachtwoord opnieuw in te stellen. Vervolgens proberen ze hen dat eenmalige wachtwoord via sms of e-mail te laten doorgeven.

Aanvallen Rond Wereldgebeurtenissen

Tijdens de coronapandemie nam het aantal cyberaanvallen met ongeveer 600% toe. Grote criminele hackgroepen realiseerden zich dat wereldgebeurtenissen en rampen erg lucratief zijn.

Ze lanceren phishing-campagnes voor wereldgebeurtenissen. En dat kan van alles zijn; van de laatste orkaan of aardbeving tot de oorlog in Oekraïne. Nietsvermoedende mensen trappen meestal in dergelijke oplichting, omdat ze vaak afgeleid zijn door de crisissituatie.

Mensen moeten vooral op hun hoede zijn voor scams rond dit soort gebeurtenissen. De hackgroepen gebruiken vaak social engineering-tactieken, zoals zielige foto’s, om op de emoties in te spelen.

Smishing & Aanvallen Op Mobiele Apparaten

Mobiele apparaten gaan tegenwoordig bijna overal met ons mee. Deze directe verbinding met een potentieel slachtoffer is cybercriminelen niet ontgaan. Kijk uit voor meer op mobiele apparaten gebaseerde aanvallen, waaronder op sms gebaseerde phishing (‘smishing’).

Veel mensen verwachten geen nepberichten op hun persoonlijke telefoonnummers. Maar mobiele nummers zijn niet meer zo privé als vroeger. Hackers kunnen er online lijsten van kopen. Vervolgens maken ze overtuigende nepteksten die eruitzien als verzendbewijzen of ontvangstbevestigingen. Er is slechts één verkeerde klik nodig voor een inbreuk op uw account of een datalek.

Ook mobiele malware is in opmars. Tijdens de eerste paar maanden van 2022 is het aantal malware gericht op mobiele apparaten met 500% gestegen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u goede anti-malware op uw mobiele telefoon hebt. Evenals andere beveiligingen op uw apparaten, zoals een DNS-filter.

Meer Phishing Met Behulp Van AI & Machine Learning

Tegenwoordig zijn phishing-e-mails niet meer zo gemakkelijk te herkennen. Vroeger hadden ze bijna altijd spelfouten of korrelige afbeeldingen. Bij sommige is dat nog steeds zo, maar bij de meeste niet.

Criminele groepen verbeteren de hedendaagse phishing met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning. Het ziet er niet alleen precies zo uit als de e-mails van een echt merk, maar het wordt ook gepersonaliseerd. Hackers gebruiken deze tactieken om meer slachtoffers te maken en in minder tijd dan voorheen meer gerichte phishing-berichten te versturen.

Plan Vandaag Nog Uw Trots IT Cybersecurity Analyse In

Is uw bedrijf voorbereid op de cyberdreigingen die dit jaar op de loer liggen? Zorg ervoor dat u er niet op de harde manier achter komt! Bel ons en plan een geheel vrijblijvende cybersecurity analyse in om de digitale criminelen een stap voor te blijven.

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Vraag een GRATIS IT Analyse aan om uw unieke situatie en eventuele zorgen te bespreken.

"Wij kunnen altijd met onze vragen en problemen op dat gebied bij ze terecht en krijgen steevast een bevredigend en oplossingsgericht antwoord. Dat is heel prettig!" -- Marcel Helmus

Vergelijkbare berichten

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Op 31 maart is het Wereld Back-up Dag. Deze laatste dag van maart is elk jaar bedoeld om mensen én bedrijven bewust te maken van de noodzaak om hun belangrijke en/of gevoelige data beter te beschermen tegen verlies en diefstal. Om aandacht te schenken aan het belang...