Tekenen Dat Uw Computer Mogelijk Is Geïnfecteerd Met Malware

door | okt 24, 2022 | Cybersecurity

Ongeveer 34% van alle bedrijven doet er een week of langer over om weer toegang te krijgen tot hun gegevens en systemen nadat ze zijn getroffen door een malware-aanval.

Malware is een overkoepelende term voor uiteenlopende soorten kwaadaardige code. Het kan hierbij onder meer gaan om:

  • Virussen
  • Ransomware
  • Spyware
  • Trojans
  • Adware
  • Keyloggers

Hoe langer de malware ongehinderd in uw systeem blijft staan, hoe meer schade het kan aanrichten. De meeste vormen van malware hebben een ingebouwde instructie om zich naar zoveel mogelijk systemen te verspreiden. Dus als het niet meteen wordt opgemerkt en verwijderd, kan één computer er in een mum van tijd tien andere op hetzelfde netwerk infecteren.

Vroegtijdige detectie is essentieel, zodat u een geïnfecteerd apparaat kunt loskoppelen van uw netwerk en het door een professional kunt laten opschonen.

Houd deze belangrijke waarschuwingssignalen van malware-infectie in de gaten, zodat u in actie kunt komen en uw risico kunt verkleinen.

Vreemde pop-ups op uw desktop

Sommige vormen van malware kunnen vermomd als een antivirus-app of een garantieverklaring op uw scherm verschijnen. Hackers proberen dingen na te bootsen die gebruikers mogelijk in een legitiem programma hebben gezien, zodat ze eerder geneigd zijn om er zonder na te denken op te klikken.

Als u een vreemde waarschuwing ziet staan, zoals ‘vernieuw uw antivirus’-abonnement of een garantieverlenging die niet lijkt te kloppen, kunnen dit tekenen zijn dat uw pc is geïnfecteerd met adware of een ander type malware.

Nieuwe trage werking

Computers kunnen om verschillende redenen traag worden, zoals het open hebben staan van te veel browsertabbladen tegelijk of het uitvoeren van een programma dat veel geheugen gebruikt. Maar over het algemeen kent u uw computer en de dingen die hem langzamer maken.

Als u een nieuwe trage werking opmerkt dat niet gebruikelijk is, kan dit betekenen dat de computer geïnfecteerd is. Bijvoorbeeld als u geen programma’s hebt geopend, behalve Kladblok of een andere eenvoudige app, en alles toch vastloopt.

Wanneer malware op de achtergrond wordt uitgevoerd, kan dit vaak systeembronnen opslokken en ervoor zorgen dat uw systeem traag wordt.

Applicaties beginnen te crashen

Applicaties crashen niet zomaar uit het niets. Er is altijd een reden. Ofwel de software is defect, of er is een probleem met een update of er is ‘iets anders’ met de bestanden van die applicatie bezig.

Als u plotseling last heeft van apps die crashen, waardoor u de app opnieuw moet opstarten of uw systeem opnieuw moet opstarten, is dit nog een duidelijk teken dat een virus, trojan of andere kwaadaardige code aanwezig is.

Startpagina browser wordt omgeleid

Als u uw browser opent en op een startpagina terechtkomt die u normaal gesproken niet ziet, laat uw pc dan meteen op malware controleren. Het omleiden van een startpagina is een veel voorkomende truc van bepaalde soorten malware.

De malware zal uw systeem infecteren en de systeeminstelling voor uw standaard browser-startpagina wijzigen. Dit kan u leiden naar een site vol met pop-upadvertenties of naar een ander type phishingsite.

Simpelweg proberen uw startpagina in uw instellingen te wijzigen, lost de situatie niet op. Het is belangrijk om de malware te laten verwijderen.

Plotselinge reboots

Een andere vervelende eigenschap van bepaalde soorten kwaadaardige code is dat uw systeem zonder waarschuwing opnieuw gaat opstarten.

Wat ervoor zorgt dat u zojuist gemaakt werk kwijtraakt en het lastig wordt om dingen gedaan te krijgen. Dit kan gebeuren wanneer malware op de achtergrond hoofdbestanden van het besturingssysteem wijzigt. Als bestanden beschadigd zijn, wordt uw systeem onstabiel en kan het vaak onverwacht opnieuw opstarten.

U mist ruimte op de harde schijf

Als u merkt dat een groot deel van de ruimte op uw harde schijf die vroeger beschikbaar was nu verdwenen is, kan het een malware-infectie zijn die deze ruimte inneemt. Sommige soorten malware kunnen kopieën van bestanden maken of brengen nieuwe bestanden in uw systeem.

Ze verbergen zich op een slimme manier, dus verwacht bij het zoeken naar bestanden niet het woord ‘malware’ te zien. In plaats daarvan worden de gevaarlijke activiteiten meestal gemaskeerd door een algemene benaming die u aanziet voor een normaal systeembestand.

U komt beschadigde bestanden tegen

Als u een bestand opent en u merkt dat het beschadigd is, kan dit een waarschuwing zijn dat ransomware of een andere vorm van malware uw systeem heeft geïnfecteerd.

Hoewel bestanden soms ook om andere redenen beschadigd kunnen raken, is dit een serieus probleem dat een grondige malwarescan verdient als u het tegenkomt.

Pc “processorgeluiden” wanneer dit niet zou moeten

De meesten van ons zijn bekend met die “denkgeluiden” wanneer onze computer iets geheugenintensiefs verwerkt. Meestal hoort u een soort gezoem dat weer verdwijnt als u klaar bent met wat u op dat moment aan het doen was.

Als u dit verwerkingsgeluid hoort terwijl u niets bijzonders op uw computer doet, kan dit een teken zijn dat er malware op de achtergrond actief is en de machine moet worden nagekeken.

Vraag Trots IT om op malware te scannen en het te verwijderen

Gratis online malware- en virusscans zijn niet erg betrouwbaar. Vertrouw uw apparaten en bedrijfsnetwerk liever toe aan een professional, die ervoor kan zorgen dat uw hele systeem goed wordt gecontroleerd en ontdaan van dergelijke ongewenste en schadelijke inhoud.

Neem contact met ons op of bel naar 088-205888 als u meer wilt weten over deze dienst.

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Vraag een GRATIS Security Test aan om je unieke situatie te bekijken.

Onze gratis Security Test is een mini-penetration test. Hiermee kijken we waar de gevaren en kwetsbaarheden zitten in jouw IT-systeem. Vul hieronder het formulier in. Dan nemen we zo snel mogelijk contact je op.

Vergelijkbare berichten

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Op 31 maart is het Wereld Back-up Dag. Deze laatste dag van maart is elk jaar bedoeld om mensen én bedrijven bewust te maken van de noodzaak om hun belangrijke en/of gevoelige data beter te beschermen tegen verlies en diefstal. Om aandacht te schenken aan het belang...