Oktober Landelijke Cyber Security Maand

door | okt 14, 2022 | Cybersecurity

Oktober is Cybersecuritymaand. Een jaarlijks terugkerende campagne vanuit de overheid waarin aandacht wordt gevraagd voor bewustwording rondom online veiligheid en het stimuleren van cybersecure gedrag.

Als partner van Alert Online – een gezamenlijk initiatief van overheid, bedrijfsleven en wetenschap – ondersteunen wij deze campagne van harte. Want ook Trots IT is continu bezig zijn zakelijke klanten bewust te laten zijn van de risico’s en te helpen bij hun cyberweerbaarheid. Sowieso zijn al onze diensten en tools ingericht op veiligheid en continuïteit. Maar menselijke fouten vormen een groot aandeel, waar het gaat om datalekken en inbreuken op bedrijfsnetwerken.

Jaarlijks onderzoek online risico’s

In het kader van deze Cyber Security Maand doet Alert Online jaarlijks op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, directie Digitale Economie onderzoek naar de kennis over en beleving van online risico’s. Daaruit bleek dat men zich over het gehele linie minder zorgen maakt over hun online veiligheid dan in het afgelopen jaar. Maar is dat terecht? Enkele cijfers uit dit onderzoek:

  • Phishing blijft de meest ervaren vorm van cybercrime, gevolgd door hulpvraagfraude, malware en hacking.
  • Hulpvraagfraude en hacking worden ten opzichte van vorig jaar vaker genoemd.
  • Slechts drie op de tien Nederlanders weet wat social engineering is.
  • bijna de helft van de ondervraagden vindt het hebben van verschillende wachtwoorden voor apparaten en online accounts te veel gedoe.
  • Een kwart van de kleine bedrijven onderneemt geen actie om veilig online te zijn.
  • Een op de vijf medewerkers ontving in de afgelopen 12 maanden op het werk een phishingmail.

Wilt u weten waar u staat qua cybersecure gedrag? Kijk eens op veiliginternetten.nl voor meer informatie over de campagne van Alert Online en bewustwording rondom online veiligheid.

Bent u ondernemer en wilt u weten, of uw bedrijfsnetwerk en -data risico’s lopen? Neem contact met ons op of bel naar 088-2055888 voor een vrijblijvende analyse van uw IT-systemen.

Vraag een GRATIS IT Analyse aan om uw unieke situatie en eventuele zorgen te bespreken.

"Wij kunnen altijd met onze vragen en problemen op dat gebied bij ze terecht en krijgen steevast een bevredigend en oplossingsgericht antwoord. Dat is heel prettig!" -- Marcel Helmus

Vergelijkbare berichten

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Op 31 maart is het Wereld Back-up Dag. Deze laatste dag van maart is elk jaar bedoeld om mensen én bedrijven bewust te maken van de noodzaak om hun belangrijke en/of gevoelige data beter te beschermen tegen verlies en diefstal. Om aandacht te schenken aan het belang...