Nederlandse Bedrijven Volgens NCTV Slecht Voorbereid Op Uitval IT-systeem

door | jan 17, 2023 | Cybersecurity, IT Services

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn bedrijven in Nederland niet goed voorbereid op het uitvallen van hun IT-systemen.

Nieuwssite Techzine meldt dit in een artikel naar aanleiding van een gesprek dat het Financieel Dagblad had met Pieter-Jaap Aalbersberg van de overheidsdienst.

Cyberaanvallen en stroomuitval

In dit gesprek kwam naar voren dat Nederlandse bedrijven kwetsbaar zijn voor aanvallen door cybercriminelen en het uitvallen van de stroomvoorziening, waardoor het centrale IT-systeem niet meer bereikbaar is, bedrijven vastlopen en te maken kunnen krijgen met omzetverlies en ontevreden klanten. Volgens Aalsbergen ontstaan deze risico’s mede doordat ondernemingen hun gehele bedrijfsvoering naar een centrale IT-omgeving hebben overgebracht en hierbij te snel de niet-digitale werkwijze hebben afgeschaft. Met alle gevolgen van dien.

Testen met geplande downtime

Een goede voorbereiding op dergelijke noodsituaties ontbreekt dus. Bovendien wordt er door bedrijven niet of nauwelijks tijd genomen om protocollen en scenario’s op te stellen die moeten helpen bij het zo snel mogelijk oplossen van uitvalproblemen met de IT-systemen zo snel mogelijk op te lossen.

En als deze al zijn opgesteld wordt er vervolgens binnen het bedrijf door gebrek aan tijd of expertise te weinig mee geoefend om te kunnen beoordelen of de eventueel aanwezige oplossing daadwerkelijk functioneert. Daarnaast laat de huidige 24-uurs economie weinig ruimte voor een geplande downtime om noodsituaties te testen, aldus NCTV.

Oplossingen binnen handbereik

Samenwerken met een goede IT-partner als Trots IT kan bedrijven helpen deze kwetsbaarheid inzake het uitvallen van IT-systemen door stroomstoringen of andere nare oorzaken te voorkomen. Onze continuïteitdiensten zorgen ervoor dat bedrijfsnetwerken blijven draaien, het internet vrijwel direct overschakelt op 4G en servers bij defecten vanuit een zogenaamde Business Continuity and Disaster Recovery (BCDR)-oplossing kunnen draaien.

Deze BCDR-oplossing helpt in combinatie met onze co-managed services bovendien de druk van het testen en oefenen van dergelijk noodsituaties door uw eigen IT-personeel af te halen.

Lees meer over onze Business Continuity and Disaster Recovery oplossingen

Vraag een GRATIS IT Analyse aan om uw unieke situatie en eventuele zorgen te bespreken.

"Wij kunnen altijd met onze vragen en problemen op dat gebied bij ze terecht en krijgen steevast een bevredigend en oplossingsgericht antwoord. Dat is heel prettig!" -- Marcel Helmus

Vergelijkbare berichten

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Op 31 maart is het Wereld Back-up Dag. Deze laatste dag van maart is elk jaar bedoeld om mensen én bedrijven bewust te maken van de noodzaak om hun belangrijke en/of gevoelige data beter te beschermen tegen verlies en diefstal. Om aandacht te schenken aan het belang...