Mensen Gebruiken Ondanks Waarschuwingen Nog Steeds Geen Veilige Wachtwoorden

door | okt 28, 2022 | Cybersecurity

Het is nu 2022 en na jarenlang mensen herhaaldelijk te hebben gewaarschuwd voor de gevaren van het gebruik van dezelfde oude wachtwoorden en hetzelfde wachtwoord op meerdere websites, zou je denken dat dit de goede kant op zou gaan. Je zou denken dat dit probleem is opgelost en dat we een netwerkbeveiligingsrisico minder hebben om ons zorgen over te maken.

Maar helaas, niets is minder waar.

Zelfs nu, na eindeloze uren e-mailveiligheidstraining en honderden op het internet gepubliceerde artikelen zoals deze, zijn mensen nog steeds geneigd dezelfde slechte wachtwoorden te gebruiken en hergebruiken op meerdere websites die ze bezoeken.

Als recent onderzoek door de Amerikaanse leverancier van beveiligingssoftware SpyCloud een aanwijzing is, is het zelfs nog erger dan dat. Ze bogen zich over data met 1,7 miljard gebruikersnaam- en wachtwoordcombinaties die in 2021 uit 755 uitgelekte bronnen waren verzameld. Op basis van hun onderzoek gebruikt maar liefst 64 procent van de mensen nog steeds hetzelfde in een datalek blootgesteld wachtwoord voor andere accounts.

Weet dat Google Chrome zijn gebruikers inmiddels meldt hoeveel en welke van hun opgeslagen wachtwoorden dat risico lopen. Zelfs met deze informatie recht voor hun neus, zal fors meer dan de helft van alle gebruikers hun gewoonten niet veranderen.

Hoewel de methodiek enigszins onnauwkeurig is, maakt het niet uit of het werkelijke percentage wellicht wat lager is. Het probleem blijft in de breedte hetzelfde.

Inmiddels kent iedereen de risico’s van slechte wachtwoorden. Iedereen is zich bewust van de gevaren van het gebruik van hetzelfde wachtwoord om toegang te krijgen tot meerdere onlinebronnen en toch verandert er niets.

Zolang er geen concrete financiële kosten worden opgelegd, ofwel door bedrijven die gebruikers met slechte wachtwoorden gaan beboeten of doordat hackers optimaal gebruik maken van die zwakke wachtwoorden en degenen die ze gebruiken financieel afstraffen, zal dit niet veranderen. Het is echt jammer dat het zover moet komen.

Dus valt u ook binnen die groep, dan is nu het moment om te veranderen en eens kritisch naar uw wachtwoorden te kijken.

Tijdelijk Aanbod Exclusief Voor MKB’ers in de Randstad
Staan Uw Inloggegevens Op Het Dark Web? Stel Uzelf Gerust Met Onze 100% Vertrouwelijke Dark Web Scan

Met Onze Gratis Scan Weet U:

  • Welke inloggegevens (indien aanwezig) actief worden VERKOCHT op het Dark Web
  • Of uw bedrijf (en uw reputatie) RISICO loopt
  • Of de PERSOONLIJKE GEGEVENS van uw klanten RISICO lopen

Vergelijkbare berichten

Ondersteuning Windows 8.1 gestopt

Ondersteuning Windows 8.1 gestopt

Afgelopen week is Microsoft gestopt met de ondersteuning van Windows 8.1. Deze zogenaamde End of Life betekent voor gebruikers die nog steeds met dit besturingssysteem werken, dat zij geen beveiligingsupdates, software-updates en technische ondersteuning meer krijgen....