Eindejaarsbeoordeling van uw IT-Infrastructuur? Dit Moet er Zeker in!

door | dec 6, 2022 | IT Services

Het einde van het jaar is altijd het perfecte moment om plannen te maken voor de toekomst. De meeste bedrijven hopen bij een nieuw jaar op groei en verbetering van de bedrijfsvoering. Een groot deel van die bedrijfsvoering is afhankelijk van technologie. Logisch dus, om voor verbeteringen ook naar uw IT te kijken.

Een eindejaarsbeoordeling van de technologie biedt u de mogelijkheid om verschillende aspecten van uw IT onder de loep te nemen. Neem de tijd om te focussen op verbeteringen die uw winst een boost geven. Maar ook welke tactieken u moet inzetten om het risico op een kostbare cyberaanval te verkleinen.

Deloitte keek in een recent onderzoek naar digitaal vooruitstrevende Mkb’ers. Daaruit bleek dat Mkb’ers die slim gebruik maken van technologie hoger scoren dan hun branchegenoten. Onder andere met:

– 2x zoveel omzet per medewerker

– Omzetgroei jaar op jaar die bijna 4x zo hoog is

– Gemiddelde personeelsgroei van meer dan 6x zo hoog

Bedrijven die technologie goed gebruiken, doen het dus beter. En ze zijn bovendien veiliger. Volgens IBM verlagen bedrijven die een actieplan voor incidenten hebben de kosten van een datalek met 61%.

Neem in de laatste weken van dit jaar even de tijd om samen met uw IT-medewerkers of externe IT-bedrijf een technologiebeoordeling uit te voeren. Dan bent u klaar voor succes en veiligheid in het komende jaar.

Aandachtspunten Bij Uw Eindejaarsbeoordeling

Het doel van zo’n eindejaarsbeoordeling is om naar alle gebieden van uw IT-infrastructuur te kijken. Beveiliging, efficiëntie en basisoverwegingen zullen de belangrijkste aanjagers zijn voor toekomstige acties.

IT-beleid

Wanneer het IT-beleid verouderd raakt, houden mensen zich er niet meer aan. Bekijk al uw beleidsregels om te zien of ze aan de nieuwe criteria moeten worden aangepast. Als u momenteel bijvoorbeeld een deel van het personeel thuis laat werken, zorg er dan voor dat uw gebruiksbeleid voor apparaten dit weerspiegelt.

En laat het uw werknemers weten wanneer het beleid is bijwerkt. Dit biedt ze een opfrismoment voor belangrijke informatie, die mogelijk wat is weggezakt.

Disaster Recovery Plan

Wanneer heeft uw bedrijf voor het laatst een incident response oefening gedaan? Is er een lijst met stappen die werknemers moeten volgen in het geval van natuurgeweld of een cyberaanval?

Neem de tijd om de disaster recovery planning voor het nieuwe jaar te bekijken. U moet ook momenten inplannen voor rampenoefeningen en trainingen in de komende maanden.

IT Problemen & Pijnpunten

U wilt geen grote IT-upgrade ondergaan zonder daarin de pijnpunten van werknemers mee te nemen. Anders mist u misschien een aantal gouden kansen om de productiviteit en het welzijn van het personeel te verbeteren.

Doe een onderzoek naar hoe uw werknemers technologie gebruiken. Stel vragen over hun favoriete en minst favoriete applicaties. Vraag met welke problemen ze te maken hebben. Laat ze u vertellen hoe technologie volgens hen zou kunnen verbeteren om hun werk beter te doen. Dit komt uw bedrijf weer ten goede. Het kan u ook helpen verbeteringen door te voeren, die de meest impact hebben.

Bevoorrechte Toegang & Ongebruikte Accounts 

Controleer tijdens uw eindejaarsbeoordeling de accounts met hogere rechten. Na verloop van tijd kunnen machtigingen worden misbruikt. Hierdoor loopt uw netwerk een groter risico op een ernstige aanval.

Zorg ervoor dat alleen degenen die ze nodig hebben, machtigingen op beheerdersniveau hebben. Hoe minder accounts met hogere rechten u in uw bedrijfstools heeft, hoe lager uw risico. Een gecompromitteerd wachtwoord voor accounts met hogere rechten opent de deur naar grote schade.

Zoek tijdens het doornemen van uw accounts ook naar ongebruikte accounts en sluit ze af. Als u ze actief laat, vormt dit een beveiligingsrisico.

IT Upgrade- & Veranderplannen voor het Nieuwe Jaar

Als u á la minuut en zonder plan IT-upgrades doet en -beslissingen neemt, kan dit nadelig werken. Het is het beste om van tevoren een strategie uit te stippelen, zodat u op een georganiseerde manier kunt upgraden.

Laat een kwetsbaarheidsanalyse uitvoeren. Hiermee krijgt u een lijst met mogelijke problemen die uw bedrijf zou moeten aanpakken. Het wegnemen van kwetsbaarheden verbetert uw cyberbeveiliging. Door vooruit te plannen, kunt u uw upgrades budgetteren en ongeplande uitgaven voorkomen.

Cloudgebruik & Schaduw-IT

Controleer uw gebruik van cloudapplicaties. Worden bepaalde applicaties nauwelijks gebruikt? Heeft u overbodigheden in uw cloudomgeving? Een beoordeling kan u helpen verspilling te beperken en geld te besparen.

Kijk ook naar het gebruik van schaduw-IT door werknemers. Dit zijn cloudapplicaties die voor werk worden gebruikt maar intern niet zijn goedgekeurd. Het management is er misschien niet eens van op de hoogte. Voorkom dit beveiligingsrisico door de accounts te sluiten of ze officieel goed te keuren.

Klantgerichte Technologie

Vergeet niet te kijken naar de klantervaring van uw IT-infrastructuur. Doorloop uw website en contactprocessen zoals een klant dat zou doen.

Als u gefrustreerd raakt door zaken als site navigatie, dan kunnen uw klanten en leads dat ook zijn. Neem het optimaliseren van uw klantgerichte technologie op in uw nieuwe jaarplannen.

Plan Vandaag Nog Een IT- & Beveiligingsanalyse In!

Wilt u een grondige evaluatie van uw IT-omgeving om een actieplan voor een veiligere toekomst te hebben? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis consult.

Article used with permission from The Technology Press.

Vraag een GRATIS IT Analyse aan om uw unieke situatie en eventuele zorgen te bespreken.

"Wij kunnen altijd met onze vragen en problemen op dat gebied bij ze terecht en krijgen steevast een bevredigend en oplossingsgericht antwoord. Dat is heel prettig!" -- Marcel Helmus

Vergelijkbare berichten

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Op 31 maart is het Wereld Back-up Dag. Deze laatste dag van maart is elk jaar bedoeld om mensen én bedrijven bewust te maken van de noodzaak om hun belangrijke en/of gevoelige data beter te beschermen tegen verlies en diefstal. Om aandacht te schenken aan het belang...