De 9 Beste Manieren Om Uw Mobiele Apparaten Tegen Cyberaanvallen Te Beschermen

door | feb 18, 2022 | Cybersecurity

Helaas is het maar al te waar dat mobiele apparaten minder veilig zijn dan desktopcomputers. Als u ze zakelijk gebruikt, is het verbeteren van de beveiliging van dergelijke apparaten essentieel.

Technologische doorbraken hebben uw bedrijfsprocessen op diverse manieren gestroomlijnd. U kunt u mobiele apparaten nu voornamelijk gebruiken om uw communicatie en het delen van gegevens gemakkelijker te maken.

Maar deze technologische vooruitgang betekent ook dat informatie op de mobiele apparaten van uw teamleden niet langer beperkt is tot alleen telefoonnummers en contacten. Ze bevatten nu veel belangrijkere gegevens, zoals e-mails, wachtwoorden en andere accountgegevens.

Daarom is het beveiligen van die mobiele apparaten de sleutel tot het beschermen van uw reputatie en het minimaliseren van het risico op geldverlies.

Helaas is de bescherming van tablets en smartphones tegen cyberaanvallen niet zo robuust als die van desktops en laptops. Antimalware-applicaties zijn mogelijk aanwezig, maar ze zijn niet zo krachtig als hun tegenhangers voor computers. Bovendien bieden veel apparaten geen ondersteuning voor bepaalde maatregelen en toepassingen die bedrijven ontwikkelen om de bedrijfsbeveiliging te verbeteren.

Gelukkig kunt u nog steeds krachtige veiligheidsmaatregelen nemen om uw smartphones en tablets te beschermen.

In dit artikel behandelen wij de negen beste manieren voor het verbeteren van cybersecurity op mobiele apparaten.

De negen manieren

Manier #1 – zorg voor een goed beveiligingsbeleid

Maak een effectief gebruiksbeleid voordat u tablets of smartphones aan uw teams verstrekt. Definieer regels over acceptabel gebruik en bepaal de sancties voor het overtreden ervan.

Uw medewerkers moeten zich bewust zijn van de beveiligingsrisico’s en maatregelen die hen kunnen helpen de risico’s te verkleinen. Ze moeten weten dat zij de eerste verdedigingslinie zijn tegen cybercriminaliteit.

Zorg er bovendien voor dat u een BYOD-beleid (Bring Your Own Device) ontwikkelt als u uw team toestaat een privéapparaat zakelijk te gebruiken. Uw bedrijfsbeleid kan het volgende omvatten:

  • Vereisten voor de installatie en het wissen van software op afstand op elk privéapparaat dat bedrijfsgegevens opslaat of opent
  • Training en opleiding van medewerkers over het beschermen van bedrijfsinformatie bij het gebruik van draadloze netwerken op hun mobiele apparaten
  • Methoden voor gegevensbescherming die automatische vergrendeling of andere beveiligingsmaatregelen omvatten die van toepassing zijn na lange perioden van inactiviteit
  • Protocollen voor verloren en gestolen apparaten
  • Het gebruik van beveiligingssoftware en antivirusplatforms
  • Back-upvereisten

Manier #2 – zorg ervoor dat het besturingssysteem up to date is

Het updaten van Android- en iOS-besturingssystemen verbetert de algehele gebruikerservaring, maar de belangrijkste rol is het aanpakken van beveiligingsproblemen.

Installeer daarom updates zodra de ontwikkelaar ze uitrolt om de blootstelling aan cybersecuritydreigingen te verminderen. Het uitstellen van updates, geeft criminelen voldoende tijd om uw zwakke punten aan te vallen en te profiteren van verouderde besturingssystemen.

Manier #3 – schakel wachtwoordbeveiliging in

Een complex wachtwoord of pincode kan helpen voorkomen dat cybercriminelen toegang krijgen tot mobiele apparaten. Naast het gebruik van alfanumerieke combinaties, kunt u ook gebruikmaken van gezichts- of vingerafdrukherkenning, afhankelijk van wat bij uw medewerkers past.

Als u kiest voor cijfers en letters, deel de combinatie dan niet met mensen buiten uw bedrijf. Zorg er bovendien voor dat uw personeel ze niet op hun telefoon opslaat. Ongemarkeerde mappen en wallets zijn een veel veiligere optie.

Manier #4 – installeer alleen bedrijfsprogramma’s

Een soepel downloadbeleid kan uw teamleden toestaan om niet-zakelijke apps te installeren. Het downloaden van dergelijke apps lijkt misschien onschuldig, maar ze zijn ook berucht om hun schadelijke reclamecodes en vele andere bedreigingen.

Om dit risico te verkleinen, moet u uw werknemers vertellen dat ze alleen apps mogen downloaden en gebruiken die nodig zijn voor hun functie.

Manier #5 – vermijd openbare wifinetwerken

Uw team moet in noodgevallen mogelijk openbare wifinetwerken gebruiken om cruciale e-mails te verzenden of een vergadering te plannen. Verbinding maken met dergelijke netwerken kan echter vertrouwelijke bedrijfsinformatie blootstellen aan cybercriminelen die hetzelfde netwerk gebruiken.

De eenvoudigste manier om dit risico te minimaliseren, is door uw externe medewerkers te voorzien van een internetabonnement van hoge kwaliteit met roamingservices.

Maar als er geen manier is om openbare wifinetwerken te vermijden, werkt een betrouwbaar virtual private network (VPN) of secure global network (SGN) ook. Het kan helpen uw gegevens af te schermen door directe, veilige verbindingen van uw locatie naar de beoogde website te maken.

Manier #6 – gebruik phone tracking

Het kwijtraken van door het bedrijf uitgegeven mobiele apparaten is jammer, maar het is niet het einde van de wereld.

Door Android Phone Tracker, Find My Phone op iOS of andere software voor het volgen van apparaten in te schakelen, kunt u uw verloren smartphones terugvinden. Met sommige programma’s kunt u ook op afstand gegevens op uw gestolen apparaten verwijderen.

Het installeren van deze apps duurt een paar minuten en geeft u de noodzakelijke gemoedsrust. Zelfs als uw medewerkers hun mobiele apparaat kwijtraken, is de kans hiermee kleiner dat cybercriminelen de inhoud in handen krijgen.

Manier #7 – bouw mdm in (mobile device management software)

Voor nog meer veiligheid kunt u betrouwbare MDM integreren. Het is een uitstekende manier om persoonlijke en zakelijke informatie te scheiden, en geeft uw teamleden de mogelijkheid robuuste beveiligingsmaatregelen op hun apparaten in te stellen.

In de meeste gevallen is cloudgebaseerde software het meest betaalbare, flexibele en beheersbare type MDM. Op veel platforms kunt u apparaatinformatie bekijken, apps bijwerken en beheren, uw apparaten configureren, gebruiksbeperkingen instellen en inhoud op afstand verwijderen.

Implementeer indien mogelijk MDM-software die beveiligingsmaatregelen op alle apparaten afdwingt. Zoals eerder vermeld kan dit data-encryptie, sterke wachtwoorden en het instellen van containers voor het scheiden van persoonlijke informatie en bedrijfsgegevens omvatten.

Manier #8 – screen berichten zorgvuldig

Cybercriminelen gebruiken vaak sms-phishing om uw team te misleiden op gevaarlijke links te klikken. Ze doen zich heel geloofwaardig voor en vragen uw personeel om vertrouwelijke informatie te delen.

Als uw medewerkers dergelijke berichten tegenkomen, moeten ze deze verwijderen of de IT-afdeling waarschuwen. Het is in ieder geval belangrijk om de sms niet te openen en de afzender te blokkeren.

Manier #9 – blokkeren en whitelisting

Veel bedreigingen kunnen uw bedrijf in gevaar brengen door fouten van medewerkers. Een teamlid realiseert zich bijvoorbeeld misschien niet dat hij of zij een kwaadaardige app downloadt waarmee dieven gegevens van hun mobiele apparaten kunnen stelen.

Blokkeren en whitelisting kunt u uw werknemers tegen deze risico’s beschermen door te bepalen welke sites en apps veilig zijn.

Enerzijds kan het blokkeren van bepaalde applicaties uw IT-afdeling gemoedsrust geven en hen waarschuwen wanneer iemand toegang probeert te krijgen tot die applicaties.

Aan de andere kant kan whitelisting prima werken om de tools te benadrukken die uw team voorrang moet geven boven sociale media en games.

Blijf op uw hoede

Wanneer u zich alleen richt op het beschermen van uw desktopcomputers en laptops is vragen om moeilijkheden.

Uw medewerkers kunnen nog steeds hun mobiele apparaten gebruiken om e-mails te verzenden en gevoelige informatie te delen. Daarom zou het uw topprioriteit moeten zijn om ze te beschermen tegen cybercriminelen.

Ontwikkel dus een strikt beveiligingsbeleid en volg andere aanbevolen werkwijzen om de smartphones en tablets van uw team vrijwel ongevoelig te maken voor gegevensdiefstal.

Neem vandaag nog contact met ons op voor nog meer cyberbeveiligingstips. Of plan een gesprek met ons in om u te helpen mogelijke beveiligingsrisico’s met betrekking tot het zakelijk gebruik van mobiele apparaten op te sporen en aan te pakken.

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Meld U Aan Voor De Trots IT Cyber Security tips

Wilt u op de hoogte blijven van cybersecurity ontwikkelingen om uw bedrijf vooruit te helpen en onze tips voortaan ook ontvangen?

Vergelijkbare berichten

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Op 31 maart is het Wereld Back-up Dag. Deze laatste dag van maart is elk jaar bedoeld om mensen én bedrijven bewust te maken van de noodzaak om hun belangrijke en/of gevoelige data beter te beschermen tegen verlies en diefstal. Om aandacht te schenken aan het belang...