4 Bewezen Manieren om de Kosten van een Datalek te Beperken

door | mrt 21, 2023 | Cybersecurity

Uiteraard wil geen enkel bedrijf te maken krijgen met een datalek. Helaas is het in de huidige tijd vrijwel onmogelijk om ze volledig te voorkomen. Volgens een securityonderzoek van IBM heeft 83% van de bedrijven wereldwijd in 2022 meer dan één datalek meegemaakt.

Deze inbreuken brengen bedrijven op verschillende manieren schade toe. Ten eerste zijn er de directe kosten voor het oplossen van de inbreuk. Vervolgens is er de financiële schade van verloren productiviteit, gemiste zakelijke kansen en het verlies van klantvertrouwen. Bovendien kan een bedrijf als gevolg van de breuk voor aanzienlijke juridische kosten komen te staan.

Volgens het securityrapport van IBM zijn de kosten van een datalek in 2022 wederom gestegen. De wereldwijde kosten van één inbreuk komen nu op 4 miljoen Euro, wat een stijging is van 2,6% ten opzichte van het jaar ervoor.

De kosten voor kleinere bedrijven zullen wat lager liggen. Maar de gevolgen van datalekken zijn voor Mkb’s vaak veel groter, omdat ze niet dezelfde middelen als grotere bedrijven hebben om al die kosten te boven te komen.

Geschat wordt dat 60% van de kleinere bedrijven binnen zes maanden na een cybersecurity inbreuk failliet gaan.

Als eigenaar van een bedrijf hoeft u zich niet neer te leggen bij de dreiging van een datalek. Er zijn enkele beproefde cybersecurity tactieken om de kosten en schade van een cyberaanval te beperken.

Wij zetten al deze bevindingen uit het IBM securityrapport met harde feiten over de voordelen van het versterken van uw cybersecuritystrategie voor u op een rijtje.

Cybersecurity Strategieën om de Gevolgen van een Inbreuk te Verkleinen

Stel een Incident Response Plan op & Pas het Toe

U hoeft geen grote onderneming te zijn om een incident response (IR) plan te ontwikkelen. Het IR plan is simpelweg een lijst met instructies, die medewerkers moeten opvolgen in het geval van een cybersecurity incident.

Zoals bijvoorbeeld bij ransomware. De eerste stap is dan het loskoppelen van het geïnfecteerde apparaat. IR plannen verbeteren de snelheid en effectiviteit van een reactie op een beveiligingscrisis.

Het hebben van een getest en geoefend incident response plan verkleint de kosten als gevolg van een datalek aanzienlijk.

Hanteer een Zero Trust Security Aanpak

Zero trust is een verzameling van beveiligingsprotocollen die samenwerken om de veiligheid van een bedrijfsnetwerk te versterken. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Multi-factor authenticatie
  • Een veilige lijst van applicaties toepassen
  • Contextuele gebruikersauthenticatie

Zo’n 79% van bedrijven met een essentiële infrastructuur hebben geen zero trust aanpak geïmplementeerd, terwijl dit wel voor een aanzienlijke kostenbesparing bij een mogelijke datalek kan zorgen. Organisatie die niet inzetten op zero trust betalen ongeveer een miljoen Euro meer per datalek.

Gebruik Tools met Security AI & Automation

Het gebruik van de juiste beveiligingstools kan een groot verschil maken in de kosten die worden gemaakt tijdens een datalek. Het gebruik van tools die beveiligings-AI en -automatisering inzetten, leverde de grootste kostenbesparingen op.

Dankzij beveiligings-AI en -automatisering daalde de kosten na een datalek met maar liefst 65,2%. Dergelijke oplossingen omvatten tools zoals Advanced Threat Protection (ATP). Ze kunnen ook toepassingen bevatten die bedreigingen opsporen en de reactie erop automatiseren.

Hoe u Start met het Verbeteren van Uw Cyberweerbaarheid

Veel van deze manieren om de kosten van datalekken te verlagen, zijn simpelweg de beste manieren. U kunt ermee starten door ze één voor één te implementeren en zo verbeteringen in uw cybersecuritystrategie aan te brengen.

Werk samen met een vertrouwde IT-partner en maak een stappenplan. Pak dan eerst de makkelijk te implementeren zaken aan en ga vervolgens aan de slag met de langdurige projecten.

Multi-factor authenticatie is bijvoorbeeld eenvoudig én voordelig te implementeren. Het vermindert het risico op een inbreuk op uw cloudomgeving ook aanzienlijk.

Een langdurig project zou het maken van een incident response plan kunnen zijn. Waarna u een planning maakt om uw team regelmatig op het plan te laten oefenen. Dit geeft u ook de mogelijkheid om de foutjes eruit te halen.

Kunnen Wij U Helpen bij het Verbeteren van Uw Beveiliging en het Beperken van de Risico’s?

Samenwerken met een vertrouwde IT-partner zoals Trots IT neemt veel last op het gebied van beveiliging van uw schouders. Neem vandaag nog contact met ons op om een gesprek over uw cybersecurity stappenplan in te plannen.

Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Vraag een GRATIS IT Analyse aan om uw unieke situatie en eventuele zorgen te bespreken.

"Wij kunnen altijd met onze vragen en problemen op dat gebied bij ze terecht en krijgen steevast een bevredigend en oplossingsgericht antwoord. Dat is heel prettig!" -- Marcel Helmus

Vergelijkbare berichten

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Wereld Back-up Dag: Samen tegen dataverlies

Op 31 maart is het Wereld Back-up Dag. Deze laatste dag van maart is elk jaar bedoeld om mensen én bedrijven bewust te maken van de noodzaak om hun belangrijke en/of gevoelige data beter te beschermen tegen verlies en diefstal. Om aandacht te schenken aan het belang...